Kajak-Blog.dk
Debat og meninger Foto samlingen Forsiden

GPS contra SpeedCoach

GPSen i forskellige modeller, er blevet meget populære og det kan undre, efter som vores sport foregår på vandet.

Der kan ikke herske tvivl om at GPSen er god til cykling og til dels løb, men at bruge den som træningsredskab til vandsport er helt uforståeligt. Formålet må vel være optimering af fart, teknik, udholdenhed og kondition i kano kajaksporten.

GPSén måler afstand og fart over land - i en kajak/cano over hav- og søbunden,- men den tager ikke højde for at vand som bekendt bevæger sig. SpeedCoachén derimod måler farten gennem vandet.

GPSen problem
GPSén unøjagtigheden beskrives med en radius af 15 meter, det bliver i praksis til 30 meter i diameter og eksperter taler om 60 meters unøjagtighed (hørt i en radioudsendelse på DR1 om navigationssystemer). Derfor vil du kunne ”slingre” op til i hvert fald 30 meter uden den registrerer det. Dertil skal der være frit op og til siden fra at GPSen kan finde tilstrækkelige antal satelitter.

Det Europæiske system Galileo der kom i 2016 og som skulle være helt implimenteret i 2020, med 24 satelitter, har vist sig at være meget mere nøjagtigt, hvis der er åbent op og til siderne mod satelitterne, og stille vand. F. eks. med Polar Vantage V.


SpeedCoach´ens problem
For at begynde med ulemperne har SpeedCoach'en det problem at den føler eller propel, sidder under båden. Når kajakkken skal ud og ind af huset, ikke mindst hvis der er ”nysgerrige” der lige skal se ”vidunderet”. Kajakken skal op på siden for at komme ud eller ind unden at beskadige propellen.
Rammer man en gren i vandet holder den også til det. Så ulemperne er til at leve med.

Men uanset GPSen nøjagtihed kan den ikke tage højde for vandets bevægelser, især med distacen ved modbølger.

Selv ved små modbølger kan der måles en unøjagtighed på 10 m. pr. km., stigende med bølgehøjden. Ved bøgehøjde på en halvmeter 40-50 m. pr. km. til en hel meter bølger er der op til 80 cm pr. km.


SpeedCoach´en skal kalibreres, inden den tages i brug og det gøres bedst på en bane. Man skal dog huske at tage det forbehold, at det skal være på stille vand. Under 4 m/s medvind er optimalt.
Alternativt hvis man har en Polar Vantage V, der er sat til modtagelse af Galileo satelitter, på stille vand, i svag medvind, og frit op og til siden til modtagelse af GPS signal, over en længere distance, fx. 2 til 5 km.

Med hensyn til propellens placering, har jeg erfaring med at den skal placeres under fodsparket, kommer den længere frem, eller tilbage, har den tilbøjelighed til at svinge i hastighedsmålingen.

Tang og blade hænger sjældent i propellen og sker det falder det hurtigt af.

Den nye model af SpeedCoach GPS2 har både GPS og propel, der kan kun bruge en ad gangen. Med undtagelse af at bruger man propellen laver den .fit fil der viser kortet over hvor der er roet og data for passet, hvis du lgger den ind på et træningssite, fx. Trainingpeaks.com - Edomondo eller Stava ect.. Målingerne tar den fra propellen. Dertil viser den puls, med bælte (Polars bluetooth H10 virker også), og pagaj frekvens.
Det program der er i den til kalibrering virker ikke godt. Over en længere strækning er målingen forkert. Så find selv ud af det som beskrevet ovenfor.
Autostop virker kun når båden ligger helt stille.

Vil du vide mere om SpeedCoach'en så klik ind på Nielsen-Kellermans hjemmeside (Amerikansk trods det dansk klingende navn, der er tale om dansk afstamning) www.nkhome.com/rowing-paddling eller på Modest sport Concept2 som forhandler den i Danmark www.c2shop.dk

Al nødvendig software til at forbinde til computer kan hentes her

HENT DATA FRA SpeedCoach GPS2 til din computer og trænings Site
Du kan efter træningen indlæse to filer til computren. En .fit fil der kan læses ind på en af de trænings site der findes på nettet, og en .csv fil som er et regneark med data for hele træningd forløbet.
Stopper du, holder pause og trykker stop, kører tidslinien videre på .fit filen så der passer gennemsnits udregningen ikke. Du kan dog finde dine gennemsnits data på regnearket .csv filen, eller i det program du har hentet dine data ind i, LINK.tm (downloades fra Nielsen og Kellerman). Dobbbelt klik på træningsfilen filen i LINK.tm og se alle data med de rigtige gennemsnits data.

TRÆNINGS PROGRAMMER
Ud over det ovennævnte er der programmer til forskellige trænings pas. Korte eller lange distance - forskellige interval programmer, på tid eller distance, som du selvfølgelig selv kan tilpasse; dine behov. Her får du de rigtitige gennemsnits data ind til aflæsning som du kan gemme og se din fremgang eller det modsatte.

For de fleste går træning ud på at forbedre sig.
For at kunne gøre det, må hver især finde ud af, hvad der er hans/hendes styrke og svaghed i forhold til kondition, udholdenhed, hastighed og roteknik. Det kræver nøjagtige test og målinger af dine præstationer på de enkelte områder, for at kunne finde ud af om din indsats fører til bedre eller dårligere resultater. Derfor har vi brug for individuel træning og nøjagtig måling. Skal man optimere roteknikken er det en stor fordel at kunne se nøjagtigt, hvilken hastighed det giver, når man afprøver de enkelte elementer i teknikken.

Så hjælper det ikke, at farten står og svinger plus minus en halv km/t.
Spørgsmålet er så om en unøjagtighed på 100, 200 eller 300 meter er væsentligt i en 5-10 km test, eller bare 10 meter på 1000 meter for en eliteroer til OL? Begge dele kan betyde forskellen på succes og fiasko. Derfor er GPSen heller ikke nøjagtig nok til test og målinger i træningssammenhæng.

Bruger du en GPS og vil bruge den til hastigsmåling er det nødvendigt at omregne det viste resultat i forhold til hvor kraftig strømforholdene er og bølgehøjden er; 10 m. - 30 m. - 70 m. pr. km.? Som eksempel hvis bølgehøjden er 25 cm. og du skal ro 20 km kan de 500 m være afgørende. Hvis du har medbølger den halve vej er det selvfølgelig kun det halve, men det er også en del.

Erik Mortensen
VKKC - NFKK

Det er tankevækkende, at alle der bevæger sig på vandet bruger log / SpeedCoach, ikke mindst ”baglæns” roerne, til at måle hastighed. Indenfor Kano Kajak roere, er det en sjældenhed.

Sidste opdatering fre 10. apr 2020